mercoledì 21 aprile 2021

35 de ani de la dezastrul Cernobîl

.                             Reactorul 4 -  Photo credit: Shutterstock
    

   Luni, 26 aprilie 2021 se împlinesc 35 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, adică explozia de la centrala nucleară Cernobîl. La centrala nucleară care se află în aproprierea orașului Prîpeat în Ucraina, la ora 1:23 noaptea a explodat reactorul 4 ceea ce a dus la răspândirea în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima, Japonia, de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzător bombelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

   Norul de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale. 

                                                                                                      Reactorul 4

   Ca urmare a accidentului de la Cernobîl, expunerea individuală a populației în România a crescut temporar de la 2,93 mSv pe an, în 1985, la 4,17 mSv pe an, în 1986. Contribuția în 1986 a expunerii publice (din cauza norului radioactiv de la Cernobîl) la expunerea individuală a fost de 1,25 mSv, expunerea naturală de 2,40 mSv, iar expunerea medicală a fost de 0,5 mSv. În anul următor (1987), expunerea publică (din cauza contaminării produse de accidentul de la Cernobîl) a fost de 0,4 mSv, pentru a reveni în următorii doi ani la cifrele normale de după 1963 (anul semnării de către S.U.A., U.R.S.S. și Marea Britanie a tratatului prin care s-a interzis efectuarea de teste de suprafață ale armelor nucleare), de aproximativ 0,02 mSv (înaintea semnării, expunerea publică în România era de 0,4 mSv!). Din urma acestui dezastru și-au pierdut viața 30000 de persoane (imediat și în deceniile următoare),  jumătate de milion de persoane strămutate, 100 de orașe și sate golite, 5 milioane de persoane destinate controalelor medicale constante, mii de bebeluși născuți cu malformații în Europa, plus 2800 de kilometri pătrați de apă, floră și faună contaminate pentru totdeauna. 

                                                                     Orașul Prîpeat - Photo credit: l'Actualite 


   După 35 de ani, zona din jurul reactorului explodat din Ucraina a treia cea mai mare rezervație de floră și faună din Europa, la fel se întâmplă la Fukushima după 10 ani. Pădurile au devenit uscate și roșii după explozie și cele 400 de hectare de pini au murit, acum cresc plopi foarte verzi și mesteceni foarte groși.  Desigur că riscurile nu au dispărut. Cu toate acestea, rezistența naturii arată că prezența omului este mai periculoasă decât o explozie nucleară.

Orașul Prîpeat - Photo credit: XXI Secolo

  În 2019 cei de la HBO au realizat o serie tv despre Cernobîl care cred că mulți ați văzut-o, dacă nu, atunci trebuie neapărat s-o vedeți, cum au decurs lucrurile. O frază din serialul acesta mi-o amintesc încă, care spune așa: „Nu era nimic sănătos în Cernobîl. Nici înainte, nici după ” 

  Un videomaker din Ucraina, Nazar Dorosh a postat acest video de mai jos.



  

Nessun commento:

Posta un commento